Warning: date() [function.date]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Berlin' for 'CEST/2.0/DST' instead in /var/www/magyaragora.org/html/include/functions.php on line 74

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /var/www/magyaragora.org/html/include/functions.php:74) in /var/www/magyaragora.org/html/include/session_handle.php on line 53

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /var/www/magyaragora.org/html/include/functions.php:74) in /var/www/magyaragora.org/html/include/session_handle.php on line 53
magyaragora.org
 


MAGYAR AGORAVITAHÉTVÉGEHÁTTÉRANYAGOKELEMZÉSEK


Deliberative Poll a világ körül

Nagy-Britannia

Az első Deliberatív Közvélemény-kutatást Nagy-Britanniában tartották 1994-ben. A részvételre felkért 300 szavazót Manchesterbe hívták, hogy a bűnözés kezelésének módjairól, illetve csökkentésének lehetoségeiről vitázzanak. Az érdeklődők meglátogathatták azt a televízióstúdiót is, ahol több népszerű műsor készül.

Az eseményt a közszolgálati funkciókat betöltő kereskedelmi televízió, a Channel 4 sugározta, a The Independent napilap támogatásával. Az álláspontok több kérdésben változtak a hétvége hatására: a résztvevők erőteljesebben érzékelték a börtön mint a bűnözés elleni eszköz korlátait; jobban támogatták a bebörtönzés alternatíváit, különösen fiatalkorú elkövetők esetében; és megnövekedett érzékenységgel reagáltak a gyanúsítottak jogainak kérdésére. Mindeközben a bűnözéssel szemben továbbra is szigorú álláspontot képviseltek, a halálbüntetés és az életfogytiglani börtönbüntetés körülményeinek szigorítása változatlan támogatást élvezett a résztvevok körében (video).

A további országos brit Deliberative Poll®-kísérletek olyan kérdésekkel foglalkoztak, mint Nagy-Britannia jövője Európában (1995), a monarchia (1996), a parlamenti választások során felbukkant gazdasági kérdések (1997), valamint a közegészségügyi rendszer jövője (1998). Az 1997-es választások előtt tartott Deliberatív Közvélemény-kutatás során a résztvevők egy hétvégén át a két nagy párt munkáspárti és konzervatív álláspontjai mellett hallhatták a Liberális Demokraták közpolitikai elképzeléseit is. A hétvége olyan környezetet teremtett, ahol volt idő alaposan átgondolni és megvitatni a pro és kontra érveket abban a kérdésben, hogy érdemes-e a rendszerint csekély médiaérdeklődést vonzó liberális demokratákra szavazni. Ennek eredményeként a baloldali, jobboldali és bizonytalan szavazók soraiból egyenlő arányban változtatták meg véleményüket a polgárok, és a liberális demokraták támogatottsága a Deliberatív Közvélemény-kutatás végére összesen 22 százalékponttal nőtt.

Mindegyik brit Deliberatív Közvélemény-kutatást országosan közvetítette a televízió. Maguk az események is a Channel 4 televíziócsatorna finanszírozásában, a Granada Televízió és az országos társadalomkutatási központ (National Centre for Social Research) támogatásával valósultak meg. A főműsoridőben sugárzott televíziós közvetítés fokozza a Deliberatív Közvélemény-kutatás hatását, mert megsokszorozza a közönséget; milliók találkozhatnak a különböző nézőpontokkal, érvekkel. Mivel a résztvevők egyszerű állampolgárok, a nézők azonosulhatnak a velük, így nem pusztán kívülálló szemlélők, mint amikor a képviselőjelöltek vitáját vagy az agresszív interjúkat figyelik.

Egyesült Államok

Az első két brit Deliberative Poll® sikere inspirálta a gondolatot, hogy az amerikai elnökválasztásokat is érdemes volna egy hasonló kísérlettel indítani. A közvélemény-kutatás speciális, reprezentatív és deliberatív jellege drámai újítást ígért a kampány megszokott menetéhez képest. Az 1996-os elnökjelölési kampány kezdetén megvalósult Deliberatív Közvélemény-kutatás a családpolitika, a nemzetgazdaság jövőjének kérdéseivel foglalkozott, illetve azzal, hogy milyen szerepet töltsön be Amerika a világban. A 460 résztvevő a texasi Austinban találkozott, és egy neves talk show házigazda küldött nekik meghívót videón. Ez volt a leghosszabb "Vitahétvége": csütörtöktől vasárnapig tartott. A kísérlet részeként az országos közszolgálati csatorna, a Public Broadcasting Service sugározta a republikánus elnökjelöltekből álló panellel, illetve Al Gore alelnökkel készült beszélgetést (video).

További kilenc, helyi és regionális Deliberatív Közvélemény-kutatás közül 1996 és 1998 között nyolc foglalkozott Texas elektromos műveinek kérdéseivel. A szabályozott monopóliumként muködő texasi elektromos művek kötelesek időről-időre tervezetet beadni arról, hogy miként kívánják kielégíteni a szolgáltatási területükön jelentkező igényeket. A tervezet részeként számba kell venniük az ügyfelek kívánságait is, ami azonban nehéz feladatnak bizonyul, mert a legtöbb embernek nincsenek kialakult nézetei ezekről a kérdésekről. A Deliberatív Közvélemény-kutatás olyan eredményesen oldotta meg ezt a problémát, hogy a felügyelő hatóság úgy rendelkezett, az elektromos művek a jövőben azt követően konzultáljanak a lakossággal, hogy az embereknek lehetősége nyílt a tájékozódásra az adott kérdésekről.

1999-ben a Nike Alapítvány az oregoni köztévével (Oregon Public Broadcasting) együttműködésben tartott Deliberatív Közvélemény-kutatást az oktatás kérdéskörében. A résztvevőoket a portlandi állami iskolarendszer diákjaiból toborozták.

2002-ben a Yale egyetemen szerveztek helyi Deliberatív Közvélemény-kutatást a New Haven nagyváros vonzáskörzetébe tartozó tizenöt település képviselőinek részvételével: a téma a város és környéke közötti regionális gazdasági együttmuködés volt.

2003 januárjában Philadelphiában gyűlt össze az Irakról és a nemzetközi biztonságról tartott Deliberatív Közvélemény-kutatásra 343 résztvevő. A philadelphiai hétvége előtt az embereket 40 perces telefonos interjúban kérdezték meg olyan témákról, mint a terrorizmus elleni harc, a tömegpusztító fegyverek ellenőrzése, az emberi jogok védelme, a demokrácia terjesztése, a nemzetközi segélyek folyósítása, a globális környezeti problémák megoldása vagy a nemzetközi kereskedelem szorgalmazása. A deliberatív hétvége eredményeként a résztvevők nagyobb valószínőséggel láttak Irakban fenyegetést, de jóval inkább ragaszkodtak ahhoz, hogy a problémát csak az ENSZ Biztonsági Tanácsának keretén belül, a fegyverzetellenőrök bizonyítékai alapján kezeljék. A résztvevők között általában is csökkent annak az álláspontnak a támogatottsága, hogy Amerika egyedül lépjen nemzetközi kérdésekben. Végül változtak a vélemények abban a kérdésben, hogy egy sikeres iraki inváziót követően mit tegyen az Egyesült Államok: a résztvevőket jobban érdekelte az iraki gazdaság újjáépítése, az amerikai érdekek iránti jóindulat biztosítása, illetve az együttműködés az ENSZ-hez hasonló nemzetközi szervezetekkel az ország újjáépítésében.

Ausztrália

Ausztrália két Deliberative Poll®-t tartott: 1999-ben a köztársaságról, vagyis az arról döntő népszavazást megelőzően, hogy továbbra is a brit korona alá kíván-e tartozni az ország; a másodikat 2001-ben az őslakosokkal kötendő kiegyezésről. A résztvevők szakértőkkel és politikai vezetőkkel kiegészülve három napon át beszélgettek Canberrában. Mindkét eseményt közvetítette az országos közszolgálati csatorna, az Australian Broadcasting Corporation), és a kereskedelmi Nine Network egyik műsora, valamint közreműködő partner volt a The Australian napilap.

A köztársaságról tartott népszavazást megelőző Deliberatív Közvélemény-kutatás intenzív vitáinak eredményeként jelentősen nőtt a résztvevők tájékozottsága a kérdés részleteiről, és megnőtt a köztársaság gondolatát támogató szavazók száma, valamint nem maradt bizonytalan szavazó a résztvevők között. Az őslakosokkal való kiegyezés kérdésének esetében a résztvevők a deliberatív hétvégét követően sokkal nagyobb fontosságot tulajdonítottak a kiegyezésnek, jelentősen nőtt a tájékozottságuk az őslakos ügyekről, és drámaian megnőtt azok száma, akik érzékelték az őslakosság hátrányos helyzetét.

Dánia

Dánia 2000-ben rendezett Deliberative Poll®-t az euró bevezetéséről tartott népszavazás előtt egy hónappal. A 364 résztvevő egy hétvégére gyűlt össze Odensében, ahol csatlakoztak hozzájuk a miniszterelnök, a miniszterelnök-helyettes, az ellenzéki pártok vezetői, illetve az euró mellett és ellen kampányoló erok (pártok, mozgalmak) legnevesebb képviseloi. Dánia és az EU viszonya az eurót megelőzően öt népszavazás témája volt, a kérdések rendszeresen napirenden voltak, és erősen megosztották a közvéleményt. Ennek fényében a szervezők nem várták, hogy a deliberatív hétvége alapvető változásokat hozzon a véleményekben. Végül az eurót támogatók aránya a résztvevők között 5 százalékkal, az ellenzőké 2 százalékkal nőtt, viszont csökkent azoknak a száma, akik korábban nem tudtak vagy nem kívántak állást foglalni. A nemzeti televízió-csatorna, a DR öt és fél órás közvetítése mellett az eseménnyel kimerítően foglalkozott a rádió is.

Bulgária

Az első kelet-európai Deliberatív Közvélemény-kutatást Bulgária rendezte meg 2002-ben a bűnözés elleni harc témájában, amely évek óta napirenden van az országban. A résztvevők Szófiában, a bolgár nemzeti kulturális központban gyűltek össze egy hétvégére, hogy a bűnözés kezelésérol és visszaszorításáról beszéljenek egymással és a törvényhozói, végrehajtói illetve igazságszolgáltatási hatalmak meghívott képviselőivel. A deliberatív hétvégétől a szervezők azt is remélték, hogy segít áthidalni a polgárok és az elit között húzódó, a rendszerváltás óta egyre tágulónak érzett szakadékot. Az utolsó panelben ezért a résztvevők közvetlenül beszélgethettek meghatározó politikusokkal.

A Deliberatív Közvélemény-kutatás eredményeként jelentősen változtak a résztvevők álláspontjai a halálbüntetés, az ügyészi hivatal függetlensége, illetve a nyomozóhatóságok kérdésében. Komolyan javult a résztvevők tájékozottsága is: a plenáris üléseket megelőzően csak a megkérdezettek 17 százaléka tudta, hogy a főügyész nem tartozik felelősséggel és beszámolóval a parlamentnek, míg a hétvége után ez az arány 50 százalékra növekedett. A záró ülésen mind a négy nagy párt képviselője nyilvánosan elkötelezte magát az alkotmány módosításán folytatott munka mellett, hogy az ügyészség és a nyomozóhatóságok elszámoltathatóbbak legyenek.

A Deliberatív Közvélemény-kutatás partner szervezete, a bolgár közszolgálati televízió (BTV) közvetítette a hétvége eseményeit.

Vitahétvége az interneten

2003 januárjában történt meg először, hogy a hagyományos, személyes találkozáson alapuló vitahétvégével párhuzamosan az interneten is tartottak egy Deliberatív Közvélemény-kutatást. A téma mindkét esetben, Philadelphiában és az interneten is ugyanaz, az amerikai külpolitika céljainak kérdése volt.

Az internet használata mellett szól, hogy a hagyományos módszernél lényegesen olcsóbban és rugalmasabban lehet megszervezni a vitahétvégét, és kutatási szempontból elony, hogy pontosan lehet tudni, a résztvevők mikor mit tesznek, a Deliberative Poll® melyik részére milyen reakciókat adnak. Az online modell legnagyobb hátránya a résztvevők reprezentativitásának kérdése. Ezt a kérdést azonban a szervezők úgy oldották meg, hogy az internet-hozzáféréssel nem rendelkező résztvevőknek számítógépet és internetet biztosítottak.

Az online és a személyesen folytatott vitában a résztvevők ugyanazokat az anyagokat kapták meg a felkészüléshez, és nagyjából ugyanannyi időt töltöttek a téma megvitatásával. Az online kísérletben résztvevők is beszélgettek egymással: mikrofont és fülhallgatót kaptak, a beszélgetést segítő szoftver pedig lehetővé tette, hogy a résztvevők elkérjék és továbbadják a mikrofont, a szoftver azonosította a megszólalókat, és felsorolta, kik jelezték, hogy szólni kívánnak.

A személyesen és az online vitatkozó résztvevőknél is jelentősen nőtt a tájékozottság szintje, és a deliberatív vita hatására mindkét környezetben változtak a résztvevők attitűdjei. A változások erőteljesebbek voltak a személyesen folytatott vita esetében, de az online változatban is megjelentek.


         TUDÓSÍTÁS   |   SZAVAZÁS   |   KVÍZAJÁNLAT   |   FÓRUM   |   FILMAJÁNLAT   |   ZENEAJÁNLAT