Warning: date() [function.date]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Berlin' for 'CEST/2.0/DST' instead in /var/www/magyaragora.org/html/include/functions.php on line 74

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /var/www/magyaragora.org/html/include/functions.php:74) in /var/www/magyaragora.org/html/include/session_handle.php on line 53

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /var/www/magyaragora.org/html/include/functions.php:74) in /var/www/magyaragora.org/html/include/session_handle.php on line 53
magyaragora.org
 


MAGYAR AGORAVITAHÉTVÉGEHÁTTÉRANYAGOKELEMZÉSEK


Adatok a roma lakosság szegregációjáról, munkanélküliségéről és urbanizációjáról

Szegregációs adatok

Az MTA Szociológiai Intézete által 1971-ben végzett országos cigány vizsgálat idején a roma háztartások közel kétharmada (65,1 százaléka) elkülönült telepeken élt. A telepek nagy része a településektől távol, vagy azok szélén helyezkedett el. 1971-ben a telepek többsége spontán módon keletkezett és főként a saját kivitelezésű "putris" építkezési mód túlsúlyával voltak jellemezhetők. A telepi lakások 44 százalékában nem volt villany és csak 8 százalékában volt vezetékes víz.

Az 1994-ben hasonló mintán végzett kutatás szerint mára a romák 13,7 százaléka él elkülönült telepeken. A fővárosban, szemben az 1971-es 29,5 százalékos aránnyal, ma egyáltalán nincsenek telepi lakások.

Míg a községekben élő romák jelenleg a 14,5 százaléka lakik telepeken 1971-ben több mint kétharmaduk, (69,4 százalékuk %) élt ugyanitt.

1971-ben a romák lakásainak 61 százaléka volt földes padlójú, ma ez a lakások 10,1 százalékára igaz. 1971-ben a romák lakásainak csak 56,1 százalékában volt villany, ma 97,9 százalékában. 1971-ben a romák lakásainak 38,8 százalékában 100 méteren túlról kellett hordani a vizet, ma ez az arány 5,3 százalék.

Míg a "roma lakásállományban" ma a lakások 32,8 százaléka egyszobás, 42,7 százaléka kétszobás, és 24,4 százaléka három vagy több szobás, (ugyanezek az adatok 1985-ben jellemezték az összlakosság legalacsonyabb jövedelmű csoportjainak lakásait), addig ma a teljes magyar lakásállományban 15,4 százalék az egy szobás, 43,4 százalék a két szobás, és 40,2 százalék a három és több szobás lakások aránya.

Az adatok - összevetve az urbanizáció, a munkanélküliség és az egy háztartásban lakók adataival - nem csak azt bizonyítják, hogy a magyarországi cigányság lakhatási feltételei 1971 és 1994 között javultak, hanem azt is, hogy többen közülük a városokba költöztek fel, ahol vagy rokonok/ismerosök lakásában találtak lakhatást, vagy önkényes beköltözők lettek.

A kutatások szerint a jelenlegi foglalkoztatási és jövedelmi viszonyok között a meglévő lakásszintet is nehéz fönntartani. A cigány családok több mint negyedének van 1988 január elseje előtt felvett kedvezményes építési vagy házvásárlási kölcsönből származó tartozása. A kölcsönök havi törlesztő részleteit idoközben jelentősen megemelték.

Tartozások az OTP-nek

Az elmúlt évtizedekben többen vettek fel kedvezményes lakásépítési kölcsönt az OTP-től. Az OTP 1992-ban jelentősen megemelte a havi törlesztő részleteket, amelyet a nagyjából éppen abban az időben munkanélkülivé váló családok már nem tudnak megfizetni. Több településen a tartozásokat a házak elárverezésével hajtják be.

Több generáció együtt

Az MTA Szociológiai Intézete által végzett 1971-es és az 1994-es reprezentatív országos cigányvizsgálatok között. 1971-ben a két és több családból álló háztartások aránya még 52 százalék volt a cigányok körében. Ez a változás összefügg a lakásügyek átalakulásával, a cigánytelepek dönto többségének a felszámolásával.

Az egy háztartásban élők aránya országosan és a magyarországi cigányság körében, 1971-ben, 1993-ban, és 1996-ban.

időpont országos átlag cigányság
1971 3,18 fő 5,6
1993 2,8 fő 4,5
1996 2,6 fő nincs adat

Forrás: Roma Sajtóközpont


         TUDÓSÍTÁS   |   SZAVAZÁS   |   KVÍZAJÁNLAT   |   FÓRUM   |   FILMAJÁNLAT   |   ZENEAJÁNLAT