Warning: date() [function.date]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Berlin' for 'CEST/2.0/DST' instead in /var/www/magyaragora.org/html/include/functions.php on line 74

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /var/www/magyaragora.org/html/include/functions.php:74) in /var/www/magyaragora.org/html/include/session_handle.php on line 53

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /var/www/magyaragora.org/html/include/functions.php:74) in /var/www/magyaragora.org/html/include/session_handle.php on line 53
magyaragora.org
 


MAGYAR AGORAVITAHÉTVÉGEHÁTTÉRANYAGOKELEMZÉSEK


A sajtóban

’A demokrácia egy izgalmas játék’ - Örkény Antal szociológus
Magyar Narancs - Bugyinszki György - 2005. szeptember 15.
Agora. Egy közvélemény-kutatás, amely a vélemény-formálódás folyamatáról is tudósít, s egyben médiaesemény is. A projektről, melynek első témája a romakérdés, a főszervezőt kérdeztük.

Vitahétvége és szavazás a romákról
RomNet - Tóth Andrea, Roma Sajtóközpont - 2005. szeptember 16.
Magyar Agora néven közvélemény-kutatás és vitahétvége kezdodik pénteken a romákról Budapesten. Az eseményt a média is közvetíti. (RSK)

Figyelem! Közvélemény születik!
Érvelni tanulunk
Hírszerző - Reflektor - 2005. szeptember 16.
Azt kutatják, hogy alakul a közönség véleménye. De nem akárhogy: tévében, rádióban és a neten mától három napon át követhetjük, kinek hogy változnak a nézetei. Most épp a romákról.

’Az emberek nagyon okosak’ - James Fishkin
Gurzó Ákos (BBC) interjúja az MTV számára - 2005. szeptember 16.
Amit világszerte megfigyeltem a hasonló fórumokon, az az, hogy az emberek nagyon okosak - ha sikerül meggyőznünk oket arról, hogy a véleményük igenis számít, és ha esélyt kapnak arra, hogy mélyebben foglalkozzanak egy témával, kérdéseket tegyenek fel, és válaszokat kapjanak. Ezt a lehetőséget nem tudjuk mindenkinek megadni. Viszont létre tudunk hozni olyan kisközösségeket, amelyek képviselik a társadalmat.

Vita a romák helyzetéről
e-MaSa - 2005. szeptember 16.
Nagyszabású közvélemény-kutatást közvetít szeptember 17-18-án az MTV, a Kossuth Rádió és a Rádió C. A Magyar Agora elnevezésű kétnapos vitafórumon azt vizsgálják: a nyilvános társadalmi párbeszéd mennyire befolyásolja az emberek véleményét, jelen esetben a romákat érintő kérdésekben.

Tóka Gábor: Nyilvánosan vitáztatunk romák és nem romák viszonyáról
[origo] - 2005. szeptember 16.
Szó esett romákról, közvélemény-kutatásról, az amerikai választásokról és a fociról. Tóka Gábor, a CEU választói magatartással, közvélemény-kutatással foglalkozó docense, a Magyar Agora szakértoje volt a Vendégszoba vendége.

Magyaragóra vitahétvége
Roma esély - Gáspár Mátyás - 2005. szeptember 18.

Magyar Agora a cigányságról
Népszabadság - Czene Gábor - 2005. szeptember 19.
A cigányság csak önmagára számíthat - vélekedett Kállai Ernő társadalomkutató a Magyar Agora elnevezésű vitahétvégén. Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke azzal keltett feltűnést, hogy banánköztársasághoz hasonlította Magyarországot.

’Az összes romát egy kalap alá veszik’
Index, Belföld, cikk - Munk Veronika - 2005. szeptember 19.
Romák és nem romák, romákról és nem romákról vitáztak a Magyar Agora rendezvényen. Az Index is részt vett az ütköző álláspontok hétvégéjén.

Diszkókba továbbra se engednék a romákat
[origo] - Wirth Zsuzsanna - 2005. szeptember 19.
Jóval kevesebben gondolják egy romák és nem romák közötti vitahétvége után, hogy a rendőröknek szigorúbban kell fellépniük a cigányokkal szemben. Ugyanakkor nott azoknak az aránya, akik jogosnak tartják, ha romákat kizárnak a diszkókból. Az ország minden részéből érkezettek beszélgetéseiből kiderült, hogy a cigányok sokszor kiszorulnak a közös szülőszobákról, még a buszokról is. Szakértők is megszólaltak a résztvevők előtt: adatokkal bombázták őket, a rendőrök mentegetőztek, a politikusok mellébeszéltek.

Romák és nem romák - az iskolában
RomaPage - Rácz Attila - 2005. szeptember 20.
"Romák és nem romák, romákról és nem romákról" címmel debütált a hétvégén hazánkban az ún. "deliberative poll" módszere, amelyhez amerikai kitalálója, James Fishkin és magyarországi meghonosítói - köztük Örkény Antal és Székelyi Mária szociológusok - azt a reményt fuzik, hogy hatására fejlődik a vitatkozás kultúrája, s ezzel egy újfajta nyilvánosság, egyúttal pedig a demokrácia új minősége jöhet létre. A RomaPage tudósítója vasárnap délelőtt járt a monstre kezdeményezés helyszínén, a CEU Konferenciaközpontjában - ahol ekkor az oktatási rendszer helyzete képezte a szakértők és szakpolitikusok részvételével folyó plenáris ülés tárgyát.

Változó vélemények a romákról
Népszabadság - 2005. szeptember 20.
Az emberek a kényes kérdésekről is hajlandók megváltoztatni véleményüket, ha információkat és elfogadható érveket kapnak - így értékelte Örkény Antal szociológus a Magyar Agora elnevezésű vitahétvégét, amelynek témája a cigányság volt.

Magyar Agora az m1-en (elemzés)
uno.hu - 2005.szeptember 20.
Az MTV Rt. - a magyar televíziózás történetében eddig egyedülállóan - műsorokat készített egy új típusú módszerről. Témája a romák helyzetének megítélése Magyarországon. Az m1 csatorna öt alkalommal tájékoztatott az eseményről, illetve az ötödik - élő műsor - választ adott arra a kérdésre, hogy változik-e a megítélés abban az esetben, ha ismeretet, tudást, szerez a résztvevő az adott témában.

Magyar Agora - cigány aggodalom
Centrum Párt Online - Csík Tamás - 2005. szeptember 20.
A Magyar Televízió adaptálta az amerikai közvélemény-kutató politikus találmányát, miszerint a magyar társadalmat, a civileket nyilvánosan, a televízió előtt kiscsoportos foglalkozásokban meg kell kérdezni arról, hogyan ítélik meg a romákat, a szegénységet, a diszkriminációt, stb.

Szálka
Tiszaújváros - Hajdu Imre - 2005 szeptember 22.
Magyar Agora néven vitahétvégét rendeztek Budapesten, amelynek témája a magyar cigányság volt. A tanácskozás lényegét a következőképpen summázta hírmusorában az egyik rádió: a véleményt nyilvánítók többsége kifogásolta a romák ellen olykor alkalmazott keményebb rendőri fellépést. Viszont azt, hogy a szórakozóhelyekre ne engedjék be őket (különben akkor ők oda nem mennek be), azt nem tartják diszkriminációnak.

Szemléletváltozást hozott a Magyar Agora elnevezésu vitahétvége a romákról
NOL - Népszabadság Online - 2005. szeptember 28.
Szemléletváltozást hozott a Magyar Agora 2005 elnevezésu nyilvános vitahétvége, amelyen a résztvevők romákat érintő kérdésekkel, a szegénységgel, a diszkriminációval és a szegregációval foglalkoztak - tájékoztatta a projekt koordinátora szerdán az MTI-t.

Magyar Agora - gondolkodtató közvélemény-kutatás
Adatok, eredmények
NOL - Népszabadság Online - 2005. szeptember 28.
Egyszerre vállalt véleményfelmérő és felvilágosító feladatot a magyar közszolgálati média, amikor a szeptember 17-18-i hétvégén egy amerikai tudományos módszert, a deliberative poll technikáját importálva, "Magyar Agora" címmel a cigánykérdésrol szervezett vitát több száz fő részvételével. Az adatok, amelyeket az MTV összefoglaló műsora közölt, lényeges pontokon jelzik a vélemények elmozdulását.

Magyar Agora: különleges vitatér jött létre
NOL-vita a cigánykérdésről - Folytatni kellene a kezdeményezést
NOL - Népszabadság Online - 2005. szeptember 30.
Örkény Antal és Székelyi Mária szociológusok, a cigánykérdéssel foglalkozó első "Magyar Agora" szervezői válaszoltak olvasóink kérdéseire. Milyen a romák helyzete a nem romákhoz képest? Milyen távol érzi magát más etnikai csoportoktól? Hogyan látja cigányok és nem cigányok viszonyát? Mekkorának látja a szegények arányát cigányok és nem cigányok között? Mi a véleménye a cigányok lakóhelyi / munkahelyi / szórakozóhelyi diszkriminációjáról?

168 óra - fórum: Magyar Agora a romákról
Szinte mindenki találkozott a romák kirekesztésével - derült ki a roma diszkriminációról szóló Magyar Agora című vitahétvége beszélgetésein. A hétvégén átlagos emberek beszélgettek, majd szakértők információi alapján mélyítették tudásukat.

Ketyegő bomba
Magyar Hírlap
MH Online - Tévé - Pollágh Péter - 2005. szeptember 25.
Nagy csinnadrattával harangozta be az M1 Magyar Agora címu új műsorfolyamát, mely ezen a hétvégén a romák problémáival foglalkozott.

Vitahétvége a romákról és nem romákról
EU-CIPP - 2005. szeptember 20.
A roma kérdéssel foglalkozó vitafórumot rendeznek Budapesten, a hét végén. A rendezvény célja, hogy bemutassa a romakérdéssel kapcsolatos vélemények változását egy, a magyar társadalmat leképező mintán.

Vitahétvége: RomaPage

Vitahétvége: CIBEROM.HU

Magyar Agora a cigányságról
Dunakeszi Kistérségi Portál - 2005. szeptember 19.

Magyar Agora a cigányságról
Webrádió - 2005. szeptember 19.

Magyar Agora - Romák és nem romák, romákról és nem romákról
Tűsarok - 2005. szeptember 15.


         TUDÓSÍTÁS   |   SZAVAZÁS   |   KVÍZAJÁNLAT   |   FÓRUM   |   FILMAJÁNLAT   |   ZENEAJÁNLAT